ISABEL LA CATÒLICA


Dades personals

Nom: Isabel
Sobrenom: La Catòlica
Lloc i data de naixement: 22 d’Abril Madrigal de las Altas Torres ( Avila) .
Pares: Filla de Joan de Castella i Isabel de Portugal.
Professió: Reina
Lloc i data de la mort: 26 de Desembre del 1504 Castell de la Mota (Valladolid)

Principals càrrecs:

L’any 1468 princesa d’Astúries.
L’any 1474 Reina de Castella

Diumenge, 29 de Juliol de 1492

Avui, després de llevar-me, he tingut una xerradeta amb el meu marit en Ferran. Hem estat parlant enllitats sobre el viatje que Colom vol realitzar, ja fa temps que es va adreçar a nosaltres per a que li donessim ajuda, però no vàrem estar molt segurs del seu projecte. Li he enviat una carta en la que li escrivia que voldria tornar a parlar amb ell sobre aquest projecte que vol fer. Segons tinc coneixement vol realitzar un viatge a les Indies anant per l’oest per confirmar la seva teoria de que la Terra és rodona. He escoltat moltes queixes sobre aquest viatge que vol realitzar, i si l’hi dono la meva ajuda o no. Sé que potser massa gent es posarà en contra meva i això té com a conseqüència molts problemes, però tinc el presentiment que ningú ha escoltat prou les seves idees i tothom només ha rebutjat la seva proposta per les pors i inseguretats que com a poble incult tenen. Haig de fer alguna cosa per canviar aixó.

Dilluns, 30 de Juliol de 1492

Estic a la meva sala de reunions esperant la visita de Colom. La darrera vegada que el vaig veure semblava tant atractiu i ferm que estic contenta de tornar a veure’l Estic pensant sobre aquest viatge, si jo li dono la meva ajuda haurà de ser donant-li les meves joies i coses de valors personals. Però penso que val la pena el compromís. També la religió i la fe valen aquest tipus de sacrificis. I potser podria guanyar alguna cosa després d’ haver realitzat el viatge, ja que si es pot confirmar que la Terra es rodona i el meu regne ha estat l’únic que l’ ajudat, crec- i això espero- , que ens podria portar major glòria per la corona. (passen dues hores)

Bé, acabo d’acomiadar-me de Colom. A l’hora de la conversa, le notat una mica nerviós, potser era perquè si jo m’hagués oposat a donar-li la meva ajuda, ho tindria molt difícil perquè no li quedaria molta gent que el pogués ajudar en aquesta fita . Jo li he dit que li donaria la meva fortuna personal , per a que pugui contractar a uns bons mariners, i pugui viatjar amb algun transport decent. També li he afegit que si amb aquest viatge en treu profit una mica més de la meitat del botí me’l quedaria jo. Ell no ha possat cap mena de queixa sobre tot el que jo he dit, i molt amable m’ha donat les gràcies i m’ha comentat el que tenia pensat de fer. Quan ha acabat d’explicar-me la seva idea, ens hem agafat les nostres mans i ell ha gossat mirar-me directament als ulls tot enrojint-se el seu rostre i fer un suspir. Però el silenci de les mirades ens ha portat que em firmés una carta que jo he escrit posant el que cadascú ha dit i s’ha proposat donar i fer. Tinc molta confiança en ell, el veig una bona persona. Fins i tot penso que el podria fer almirall de les Indies si aconsegueix la seva gesta.

Dijous, 2 d’Agost de 1492

Avui, he fet una assemblea amb la resta nobles, per parlar de la meva decisió que vaig prendre amb Cristofol . He escoltat moltes critiques i reaccions del nobles, savis i entesos de la Cort. No han acceptat que jo li donés la meva ajuda. Però les meves paraules per tots ells han estat: Jo sóc la Reina !!!, jo faig el que vull. He donat la meva ajuda a Cristofol perquè crec en els seus projectes, i ningú té que dir res més. En el meu Regne, es fa el que jo decideixo i res més. Vosaltres només teniu que escoltar el que jo desitjo , jo no vull la vostra opinió, si esteu en contra o afavor, a mi això m’és indiferent , només teniu que escoltar . Però si algú no està gens d’acord que agafi la porta i marxi !. Després d’aquesta xerrada, alguns d’ells s’han calmat i intentaven ,manifestar el seu interes per la desició. Ara aniré a sopar i cap al llit, ja que demà tinc que acomiadar-me de Cristofol , demà comença el seu viatge.

Divendres, 3 d’Agost 1492

Colom ha sortit del Port de Palos de Moguer (Huelva) amb els germans Pinzón i uns 90 homes en dues caravel·les i una nau. Em sento intranquil·la i neguitosa però no ho vull posar de manifest. La veritat es que no sé si aquest viatge servirà d’alguna cosa, espero que si, perquè si no es així, hauré de soportar les burles de la resta de la gent que no ha estat al meu costat en aquesta desició meva. Però com sóc la Reina, portaré amb molt orgull les consqüències, passi el que passi. Estic començuda de que guanyaré alguna cosa . Ara només haig d’esperar a rebre alguna notícia de Colom, serán uns dies llargs, fins que ens tornem a veure novament.

Dimarts, 14 d’octubre de 1492

Avui, Cristofol ha tornat a la Península i l’hem rebut a Barcelona. Està molt canviat. Porta una barba de mesos i el veig més prim. No ha tornat amb tots els homes i alguns d’ells estaven malalts. Ens ha explicat que ha vist i amb que s’ha trobat en aquelles terres llunyanes. Ha explicat que volia realitzar més viatges i jo li he dit que per la meva part no n’hi ha cap problema.

Quan Cristofol marxi novament , el meu marit i jo hem de demanar al Papa el reconeixement de les terres descobertes per la corona.

25 de setembre de 1493

He rebut notícies del meu almirall que informen que amb disset vaixells i 5000 tripulants ha començat el seu segon viatge. No tinc més informació i això em preocupa perquè no sé si ha trobat alguna cosa de valor o només està donant voltes per passar el temps.

Dijous,17 de Novembre de 1494

He rebut queixes de Portugal, pel motiu de que el meu marit i jo vam demanar-li al Papa el reconeixement de la incoporació de les terres descobertes per Colom. Per no tenir conflictes amb Portugal i solucionar-ho d’alguna manera, hem arribat a la conclusió de firmar el Tractat de Tordesillas. Aquest tractat indica que les terres situades al meridià 46º oest seran nostres i les que estiguin situades al meridià 46º est seran de Portugal. No han posat cap mena de queixa i hem pogut solucionar-ho d’una manera civilitzada.

(Passen 10 anys)

Dimecres, 2 de Juny de 1504

Han passat moltissimes coses, i ara, gairabé tinc la certesa que la nostra Corona ha guanyat molt amb els viatges de Cristofol . L’any 1498 va fer el tercer viatge i fa 1 dia que va arribat amb la seva tripulació de realitzar el seu quart i darrer viatge. Aquest home està convençut de que ha trobat un nou camí a les Índies, però jo no sé si això és tal com diu , i per estar més segura, he decidit viatjar amb ell per veure que es allò que ha trobat. He descobert que també m’agrada l’aventura i potser els llibres de l’aventurer italià Marco Polo han fet despertar en mi encara més la curiositat Ja vaig veure al primer viatge que portaven coses i objectes que eren molt diferents dels que tenim aquí : espècies per nosaltres del tot desconegudes, metalls que brillen molt , pedres que semblen travessar la llum i de gran duresa. Tinc moltes ganes de viatjar amb ell.

Diumenge, 26 de Desembre de 1505

Bé, ara mateix estic en el meu castell. Després d’haver tornat del viatge, hem observat que Colom no ha trobat el que esperavem. Això vol dir, que podem comerciar ja que segons el Tracat de Tordesillas, Colom a descobert, ens pertany El més extran
y de tot es que Colom, està convençut de que ell a descobert un nou viatge cap a les Índies.. Encara que, Colom no està molt bé, molts diuen que es morirà aviat, però confio que això no sigui així.

Dimarts, 21 de Maig de 1506

Ahir, Colom va morir. Em sap molt greu.i. Ara penso, en el primer moment que vaig tenir la conversa amb ell, aquell dia que no estava segura de donar-l’hi la meva ajuda, preocupada pel que dirien el poble i la gent . Però ara que ho penso tot des del primer moment, hem sento feliç i orgullosa perquè el meu Colom ha estat un gran home per mi i per la corona. Com a Reina Isabel lamento la perdua i la mort d’aquest navegant aventurer que ha portat a la monarquia a conquerir noves terres i engrandir la religió catòlica i cristiana per tota la terra. Que en el cel sigui la seva ànima per sempre. .

Serrano, Isabel

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s