FILOSOFIA I CIUTADANIA

Quina és la bona pràctica per adquirir una capacitat lectora adient ? La lectura que us proposo aquest curs és una exel·lent novel·la de la professora de filosofia nascuda a Casablanca Muriel Barbery. «L’elegància de l’eriçó» publicat a edicions 62 ha estat el premi dels llibreters francesos 2007.

Aprendre a llegir no resulta fàcil quan som petits i petites però és una pràctica que cal anar entrenant al llarg de tota la nostra vida. Aquest aprenentatge ens obliga hores i hores però també gaudir del propi plaer de la lectura.

Enguany iniciar el curs de filosofia i ciutadania amb una lectura com aquesta permet endinsar-nos dins la filosofia des de la literatura. Per això voldria fer-vos unes recomanacions :

En primer lloc cal que la lectura sigui per entendre que un llibre és un interlocutor que ens permet un diàleg amb nosaltres. Per això et proposem tres tipus de preguntes com a guió per realitzar aquesta iniciació. Preguntes de recerca a cercadors internautics per elaborar i sel·leccionar posteriorment la informació que heu trobat. Preguntes de reflexió i opinió on cal anar més enllà del sentit del text. Us demano en aquestes que penseu i practiqueu el raonament de manera crítica, …. I preguntes per demostrar el grau de lectura i seguiment de la novel·la.

En segon lloc llegir requereix saber utilitzar les eines o instruments adequats per aconseguir un bon resultat. Una lectura és com una experiència nova que t’hauria d’enriquir. Per això les eines que et proposem és un saber fer procediments com fer un mapa conceptual , elaborar un resum, redactar una dissertació. No és el mateix llegir que rellegir, mirar que veure, llegir tot escoltant que llegir sense saber escoltar. Per això et proposem que llegeixis una primera part de la novel·la per respondre les 20 primeres preguntes i facis un treball posterior. D’aquesta manera la lectura serà més profitosa i més rica perquè et permetrà descobrir que llegir també pot ser una experiència més de la vida.

En darrer lloc voldrem avaluar el teu bon aprenentatge amb una prova de coneixements. Buscarem aquesta data perquè puguis demostrar-te a tu mateix o mateixa quan has après de la teva lectura. Si penses descobriràs que el que estic dient la novel·la ens ho demostrarà ben aviat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s