ANIMALS SOCIALS TEMA 1 .SABER RESUMIR . ENTREVISTA A MIQUEL BRIEVA


Hi ha dos elements importants en l’anàlisi de la imatge: el què ens explica i el com ho explica.

Enguany a FILOSOFIA de primer hem començat analitzant el còmic «DINERO» de Miquel Brieva. Son 5 números de la revista DINERO editada per Ediciones Clismon y Doble dosis. Brieva dibuixant de còmic va nèixer ha Sevilla l’any 1974 es defineix ell mateix com un «ens ectoplàsmic» que ha sorgit dels deliris etílics d’un os després de menjar gran quantitat de fulles d’eucaliptus macerades.

Tot llegint el primer capítol «WALT DISNEY Y LOS TERRORISTAS SUICIDAS» escrit per Santiago Alba Rico  podem adonar-nos que la societat es troba instalada en un sofà força còmode i pràctic que permet fer de la realitat un gran espectacle. Aquesta societat de l’espectacle ens permet observar el que Brieva anomena un gag (obligació de riure sense cap ús de la raó ). L’exemple més rellevant és la caiguda de les torres bessones de New York l’11 de Septembre. Aquesta imatge converteix l’espectador repetidament en un COMPLICE  del que veu . La societat de l’espectacle té la característica de ser indolora , incolora, insípida, …. perquè permet que l’espectador es distancii de la realitat que li sembla aliena a ell mateix. D’aquesta manera el món d’avui ens converteix en experts observadors que hem deixat de patir tot iniciant un camí a la domesticació social de l’ésser humà. Precisament la mestressa de casa ha començat a consumir desmesuradament els productes que permeten una mort lenta i dolorosa. El consum que contribueix a tenir cada vegada més un món injust , contaminat i que va decreixent cada vegada més i més afavoreix aquest suicidi col·lectiu. Les llars nostres compren els productes amb més embolcalls, amb més aditius i permeten així que el diner i el consum siguin les úniques realitats que ens permeten sobreviure de forma individualitzada en un món injust que fa infeliç a la majoria de la població mundial.

Sense cap informació prèvia demano resumir el video de l’artista de 4 minuts de durada. El resultat ha de permetre entendre com deia dues coses : què és un resum ?  i com es pot fer un bon resum ?

RESUMIR  :  no vol dir explicar ni comentar amb paraules pròpies el que es considera més important del text. No es demana cap opinió personal . Les condicions per saber resumir obliguen a saber entendre i saber llegir.

Per això no és cap paràfrasi del que es diu tot copiant quasi textualment el que l’autor ens explica però tampoc és una perifrasi del que va més enllà del que diu perquè afegim idees pròpies i personals. Resumir vol dir exposar les idees del text no les paraules. Això vol dir que indiquem només les idees , o sigui, una vegada llegit el que ens sembla més important i central del que vol exposar l’autor. Per això cal llegir i re-llegir tantes vegades com sigui necessàries. Identificant el que considerem principal i central , o sigui, la tesi que es defensa per part de l’autor  i  el que és annecdòtic o circumstancial que representa el secundari. Per això el video de l’entrevista té parts o entradetes que permeten saber identificar molt bé l’estructura que pot tenir un bon resum. Les idees que identifiquen el text han de ser la seva tesi principal :

  1. El model social actual  inspirat en la ideologia capitalista que té el diner com element important ha de canviar per conseguir un món més just i possible.

 

Aquesta tesi principal permet  explicar com a elements secundaris que els mitjans de comunicació i el consum irresponsable i desmesurat són els principals responsables d’aquesta realitat injusta . Per això la seva proposta com alternativa ha de venir de canviar la manera de viure i de relacionar-se  amb la realitat , la naturalesa i el medi ambient. Per això la crítica que Brieva fa al sistema social ve determinada per haver perdut com a ciutadans la capacitat de raonar, de pensar i de viure sense cap altre element de manipulació ni de control social.

 

Com  resumir ? Com fer un bon resum ?  Primer de tot cal llegir i re-llegir tantes vegades com sigui necessàries per entendre el significat del text .L’ús del diccionari és bàsic per aquesta tasca . Per això el video es pot veure una primera vegada sencer i les segones i terceres vegades amb un paper al davant es pot anar agafant idees o frases que més tard cal saber ordenar. Una bona manera de fer-ho és indicant precisament les entradetes en el video als temes que tracta com element que ens dóna l’estructura. Seguidament cal organitzar allò que hem escrit per això cal pensar quina idea es repeteix més i quina idea de forma més general inclou la resta. No pensar en exemples o en annècdotes que accentuen algun element personal o únic. Començarem per aquesta idea central o bàsica que ens permetra escriure i re-escriure tantes vegades com sigui necessàries les idees del text. És important evitar el i també  per exemple per lligar una idea amb l’altre per això es pot fixar una mena de fil conductor de l’entrevista . Un possible fil podria ser :

  • Presentació de qui és i què fa actualment.(molt breu) i el format enregistrat del suport ( noticia, article, entrevista, videoentrevista, etc..)
  • Indicar la tesi central del text o sigui la idea principal que ell defensa en tota l’entrevista.
  • Llegir en veu alta una vegada i altre allò que hem escrit i vigilar l’ortografia amb el corrector ortogràfic i l’ús del sentit comú.

 

Per això cal saber resumir per aprendre a saber sintetitzar les idees principals d’un text sigui en el format que sigui ..

 

 

9 respuestas a “ANIMALS SOCIALS TEMA 1 .SABER RESUMIR . ENTREVISTA A MIQUEL BRIEVA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s