Quin model de societat tenim ? 3 trimestre. Els soprano


http://www.lossoprano.tv/los-soprano/los-soprano-y-la-filosofia.html

http://blog.metropolislibros.com/libros-de-cine/los-soprano-y-la-filosofia-de-richard-greene-y-peter-vernezze/

http://es.wikipedia.org/wiki/Los_Soprano

soprano_filosofia

Què és la societat ?  Quins models tenim de societat ? Com es construeix una societat ?  És un producte natural o cultural ? Quin significat té «L’ésser és un animal social» ?

Hem vist que la lectura de la novel·la «Las uvas de la ira» de J.Steinbeck on s’explica com l’emigració dels obrers i proletaris buscant una situació més favorable origina poc a poc relacions socials , normes socials, crea conductes noves , estableix les bases del sistema social . La Gran Depresió porta a l’Amèrica rural a l’esperança i això crea i origina horitzonts de possibilitat….És la història d’un èxode de la classe treballadora americana que confia trobar la terra promesa però només arriba a veure com el seu somni s’esvaeix……

El context del fragment de la novel·la ens situa en el fenòmen històric (la gran depressió americana i l’america rural) així com l’adaptació per JOhn Ford el director de la pel·lícula de la novel·la.

El text , fragment breu i  curt, ens subratlla els elements socials que es donen en una situació nova: les normes , els codis, les relacions excluients o inclusives dins el grup social, les prohibicions , l’aillament social, et……

El pretext ens serveix per treballar la idea de societat com a sistema social de relacions : com a model orgànic, model cibernètic, model mecànic ….. Definim què és un sistema social i veiem la dificultat de definir dins la teoria general de sistemes poder garantir una comprensió dels conceptes o terminologia.

Per això llegim un segon article de Gianni Vatimmo filòsof italià contemporani. Aquest article periodístic amb el titol «De la ideologia a la ética» ens planteja el descrèdit de les ideologies socials i la necessitat de garantir un espai ètic dins la societat…La mort de les ideologies fa plantejar-nos si hi ha un model únic actualment imposat o si més bé trobem alternatives ideológiques al model vigent….

Els Soprano apareixen en aquest espai següent :  Quines relacions garanteixen un sistema social vàlid i possible ? Una columna del diari «ARA» analitza la relació Soprano i psicoanàlisi social ……El llegim per entrar en la sèrie …. Què té de filosofia aquesta sèrie ?

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s