QUINA ÉS LA ÈTICA DE SPRINGFIELD ?


simpson_peliculaHem vist la pel·lícula dels SIMPSON  a classe i l’experiència ens hauria de servir per saber mirar tot observant com espectadors actius. Per això proposo analitzar les escenes que hi surten següents:

1.-  Escena inicial del concert de música  de GREEN DAY . En aquesta escena es posa en evidència el rebuig del poble de Springfield dels discursos moralistes. El poble llença llaunes, ampolles contra el grup a diferència de Lisa que els acusa d’antiecologistes. El tema doncs és una ecologia rebutjada per el poble.

2.- Escena de l’esglèsia del poble. El pare Homer entra a l’esglèsia criticant la causa i les idees del cristianisme. És una esglèsia evangèlica on el pastor demonitza a la societat i s’ironitza sobre el culpable, l’arrepentit, la llum del senyor..L’avi dels Simpson té una mena de xoc epilèptic i revela una mena d’apocalipsi al poble. La familia grabarà l’escena i marxen avergonyits.

3.- Lisa entra en contacte amb un noi com ella responsable, amable i conscienciat sobre el problema de l’ecologia i el poble. Es desperta aquesta conciència a conseqüència del llac proper que accidentalment és contaminat i origina transmutacions a les espècies animals . Les autoritats fan tancar la zona i protegir el poble de possibles contaminacions.

4.- Homer serà descobert com el causant de la contaminació per els purins tòxics. La familia ha de fugir del poble i en la fugida busquen una nova vida al Canadà. Però la fugida no té èxit Marge retorna al poble on descobreix l’odi i la desesperació que ha portat aquest tancament del poble a l’exterior. El caos s’apodera de Springfield.

5.- Homer té una mena d’experiència mística amb una india que salva a Homer de la mort imminent. Rescata al poble després de molts esforços i aconsegueix que les empreses industrials veritables causants de la catàstrofe  surtin a la llum i aparegui la veritat. Springfield es salva de la catàstrofe mediambiental.

Qüestions pel debat i  el treball :

Quina és la sàtira a la cultura actual ?

Quin paper té la moralitat dins el poble i en la vida ciutadana ?

Creus que la sèrie planteja la crisi de la moral i dels valors ?

Hi ha una ridiculització dels valors morals en la sèrie com per exemple la del nen ecologista que és amic de Lisa ?

Hi ha la presència de molts personatges amb valors i morals diferens per exemple la màfia dins el poble no és el cos policial que té altres valors, o bé l’empresari vell i ronyòs explotador i capitalista  amb una moral diferent que la del seu ajudant enamorat d’ell i homosexual , què creus que vol dir això ?

Quins són els valors del poble de Springfield ?

Els valors han de ser objectius, universals i compartits per tothom o bé subjectius, personals i individuals ?  Quines són les aventatges d’un sistema i d’un altre ?

Hi ha una diferència entre el contingut moral , els principis morals de la persona i les propietats formals , o la coherència amb un mateix , la posada en pràctica d’allò que defensa i predica ?  Per què ?

Aquesta integritat o coherència és el que pretenem analitzar amb el poble i la seva ciutadania ….Si trobem incoherència aleshores parlarem d’hipocresia.

Per això Kant i Aristòtil poden ser els nostres primers filòsofs que ens han de preparar a resoldre el dilema.

Busquem informació sobre les seves idees ètiques o morals per començar i intenta entendre quin tipus de moral defensen.

Aquí tens els enllaços possibles :

http://www.alcoberro.info/planes/kant0.htm

http://www.alcoberro.info/planes/aristotil0.htm

http://www.alcoberro.info/V1/etica11.htm

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s