LA FILOSOFIA I LA COMPRENSIÓ LECTORA. A PROPÒSIT DE…


dscf3200

http://www.elpais.com/articulo/opinion/Rebajas/otono/elpepiopi/20100905elpepiopi_5/Tes

Iniciar la filosofia amb un article periodístic de Reyes Mate no és casualitat. Parlo de com entendre millor un text. Per això diferencio entre el text mateix i el seu context , o sigui, els elements que ens poden donar pistes abans de la seva lectura. En aquest cas el títol : REBAJAS DE OTOÑO podria ser. També la foto de l’autor present. La seva categoria social com professor investigador. Identifica també les columnes que forma part del diari , així com l’entradeta  se hace política en base a ideas que no hechos. Y así se dice que el problema son los salarios. A continuació parlo del pretext o el que l’autor vol donar a entendre i que significa el text mateix , el motiu o el perquè escriu l’article.

D’aquesta manera arribo al text per plantejar que hi ha sempre unes eines o estratègies per comprendre : el mapa de conceptes , el resum i l’esquema… I seguidament podem utilitzar el text per treballar arguments, definicions i problematitzar amb aquest.

1 exercici proposat a classe :  un esquema

  • CALLA
  • REBAIXA SALARI                 CRISI                     MÓN
  • PUJADA DE PREUS     POLÍTIQUES ABUSIVES
  • ATUR FETS   INTERPRETACIÓ   EL QUE ELS HI FEM DIR
  • IDEOLOGIA AVANÇAR
  • EL QUE DONEN A ENTENDRE     POLITICA
  • PODER    RESISTÈNCIA
  • PROU

Abans però demano que cerquin els conceptes que trobem amb un significat que s’ignora. Surten : emergentes, laborista, hermeneútica, ideologia, timo de la estampita,  estado del bienestar, rémora, patíbulo, arenga, …. Indico que definir és una competència bàsica en filosofia per posar-nos d’acord amb les paraules i amb el que volem debatre.

A continuació demano que realitzin un resum , aquí un exemple :

El text tracta bàsicament de la crisi i de com ens intenten manipular.Tenim molta facilitat per deixar-nos fer el que els polítics volen sense ser capaços de criticar i dir «això no està bé» o «no em sembla just».Això es degut a què els polítics ens donen la interpretació que volen dels fets i sense plantejar-nos si és ètic o si convé diem que sí a tot. En definitiva hem de ser crítics i manifestar la opinió perquè una persona sola no fa res però la unió fa la força. Aquesta és la principal causa de la crisi , la vulnerabilitat a les mentides.

Seguidament plantejo realitzar un debat com argumentació que defensin les posicions del text i un bon exemple és aquest :

Benvinguts a TV3 on avui ens acompanyen dos peixos grans de la ciutat. Farem una taula rodona a tres bandes amb el representant de la societat i el poble i el representant del sistema polític i civil. Bon día !  Té la paraulael Sr Pau T

Pau T :  Els poderosos de la política saben veritablement els nostres problemes però ells prefereixen ser egoistes i resoldre aquests o altres problemes segons les pròpies necessitats.

J.E : Nosaltres com responsables de la civilització del poble no podem fer lleis individuals segons les conveniències de cadascú. Intentem ser el màxim justos amb el poble.

Pau T : Sí, és aquesta la raó per la qual jo vaig escollir alvostre partit però realment pel que veig el que estem fent és amagar els fets i situar el que és essencial d’ells com a un problema complementari.

J. M : La societat es creix i ara l’Estat intentarà posar raons per defensar-se i decantar les parts.

J.E : Des del principi el nostre partit ha deixat clar les  seves idees i ideals com a partit obrer .Les nostres lleis són escollides en assemblea per votacions i en majoria. Si el poble no està d’acord amb aquestes lleis per que no es rebel·la i surt al carrer a defensar-se i manifestar-se ?

Pau T : En això darrer temps raó. La societat és més mansa que abans i resta més indiferent ignorant més el que passa. Però això és una sort pel l’Estat que així fa el que vol amb el poble. Hi havia algú que deia que la diferència entre una dictadura o feixisme i una democràcia només és que en democràcia cada cuatre anys el poble pot votar. Però tot això no vol dir que no estem fent bé les coses. Comprenem que sigui complicat adaptar les lleis a un benefici de tothom però el que et recrimino es que només sou vosaltres el que no en sortiu perjudicats.

J.E : Com creu que hem de saber el que perjudica o beneficia a cadascuna de les persones del nostre poble ?

Si aquestes no manifesten el seu descontentament amb les lleis no podrem mai rectificar. Les coses es diuen amb temps.

J.M : Darreres intervencions  si us plau

Pau T : No suposem que el treball de l’Estat i la seva administració és  saber minimament dels problemes sobre els seus habitants i les seves necessitats?

Espero i confio que algun dia la joventut torni a tenir l’esperit de crítica i rebelió de fa uns anys per lluitar per la seva justícia social i la seva llibertat. Crec que aleshores el món obrer en sortirà beneficiat de les vostres lleis.

J.M  : Moltes gràcies als dos per assistir …..i bona nit, bona sort …

Podeu veure el  video de  amb l’argumentació a :

http://www.youtube.com/user/xalsina1#p/a/u/0/iKDcUdOyvR0

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/user/xalsina1#p/a/u/0/iKDcUdOyvR0" width="22" height="22" wmode="transparent" /]

2 respuestas a “LA FILOSOFIA I LA COMPRENSIÓ LECTORA. A PROPÒSIT DE…

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s