Tenen drets els animals ? L'abolició de la festa taurina a Catalunya.


toros

Comencem informant-nos sobre el tema  per poder trobar bons arguments en base a bones raons…..

http://www.elpais.com/articulo/espana/Cataluna/prohibe/toros/elpepuesp/20100728elpepunac_1/Tes

http://eskup.elpais.com/*debateprohibiciontoroscatalunya2010

http://www.elpais.com/articulo/revista/agosto/Vuelve/Santo/Oficio/elpepucul/20100729elpepirdv_2/Tes

http://www.elpais.com/articulo/cultura/abuso/arrogante/elpepicul/20100304elpepicul_3/Tes

Proposo un exercici per iniciar el curs de filosofia a primer. Podem analitzar a partir dels enllaços que trobeu en la part superior les impresions del filòsof  Fernando Savater sobre la noticia d’aquests dies : Abolició de la festa taurina a Catalunya. Es tracta de definir què s’enten per drets dels animals i si existeixen o no després de poder definir el concepte d’ètica.  En l’article Savater precisament considera que l’ètica forma part exclussivament de l’espècie humana. Resulta això realment així ? També podem comparar amb l’article de Jesús Mosterin que defensa els drets dels animals .http://www.elpais.com/articulo/revista/agosto/principio/fin/elpepirdv/20100730elpepirdv_2/Tes

Tothom té opinions pròpies però totes poden ser igualment vàlides ? Com sabem quina mereix més confiança o té més valor ?


Què és l’ètica ?   Iniciem el tema dient que quan definim delimitem sempre , o sigui, ens servim de definicions  per  atribuir categories i organitzar les informacions.  Utilitzarè una distinció raonable , la diferència entre moral que si estaria relacionada  amb les normes socials, hàbits, costums que regulen les práctiques humanes i els seus espais socials i l’ètica seria les tècniques que utilitzem per viure, aquesta manera de viure com una forma d’art de l’existència. L’ètica doncs representaria una mena de forma per governar la pròpia vida i la relació amb els altres. En aquest sentit podem parlar d’estètica de l’exitència com donar forma a la vida d’un mateix per convertir-la en bellesa possible.

http://alsinaxavier.blogspot.com


Et proposem que busquis la teva definició segons alguns autors com Aristòtil, Kant,  Adela Cortina, Fernado Savater, Maria  Zambrano, Epicur, MacYntery……  Aquest pot ser ell primer exercici . Elabora un quadre compatariu amb les distintes definicions : semblançes i diferències. Una vegada finalitzis ofereix la teva definició segons el que tu pensis i el que et sembli segons el que has llegit.

Ara mirem aquest video

http://www.youtube.com/v/GYYNY2oKVWU&hl=es_ES&fs=1«

El video està en anglès però bàsicament ens parla de la seva teoria del darwinisme d’esquerres. Cita a Bertrand Russell un altre pacifista que va lluitar en favor de la idea dels drets humans i la relació amb la resta de les espècies. Intenta seguir el video i respondre a les qüestions següents:

QUESTIONS PER ANAR FENT BOCA

1,. Per què utilitza no animals humans en comptes d’animals ?

2.- Quina és la capacitat de preveure el futur en els no animals humans ?  Com ho expliquen les seves argumentacions?

Seguidament et proposem entrar en debat tot analitzant les raons que dona Savater per atacar les posicions abolicionistes a favor dels drets dels animals. Per això fixa’t quins són els punts principals de les seves argumentacions:

a.- la prohibició per part del Parlament com organisme polític d’un Estat dels costums socials es podria posar en dubte .

b.- el destí dels toros de lidia és pricipalment la lidia en les plaçes de toros. Aquesta finalitat és purament humana i fruit d’un projecte humà. Lidiar el toro és tractar el toro bé.La seva vida abans d’anar a la plaça és molt millor que de molts animals que utilitzem per consum o per plaer com els galgos, els conills, les gallines, els porcs…..

c.- La mort del toro és un privilegi per l’animal.

d.- Els aficionats als toros gaudeixen de la festa no de la tortura o de la violència que es produeix doncs els escorxadors estarien plens de voyeurs taurins.

e.- Hi ha una estètica de la generositat que en parlava Nietzsche que és un mecanisme de regulació la relació amb els animals. No hi ha ética en els animals sinó en les relacions humanes.

f.- Creure en una ètica dels animals és caure en un conductisme zoofil espiritualitzat pel budisme.

g.- No podem parlar de cap progrés moral o cívic quan es prohibeixen la festa dels toros.

h.- L’estat amb l’abolició dels toros realitza una moral intervencionista en la vida privada de les persones  i ciutadans.

i.- AIxò és exclussivament una qüestió d’intrusisme en la vida privada de la ciutadania i de voler regular els espais lúdics socials.

Una vegada llegits els arguments , quins contraarguments poden oferir en contra ?  indica els que creguis més clars i que cauen per la seva feblesa. Pensa que un argument és una raó que justifica el pensament d’una persona i que sembla que hagi d’estar garantit per bases sólides fonamentades en la pròpia raó, els experts, ……

Fins ara ens encaminem vers preguntes com si podem justificar els danys als animals per obtenir beneficis humans ?  l’alimentació per exemple amb paté de foie (fetge d’oca o de porc) semblaria una evidència d’aquest abús i maltractament dels animals , però també les granjes de galls i gallines dins unes condicions on dia i nit amb les llums enceses mengen sense parar per posar ous i produir més. Peter Singer ens recorda el test de Draize amb els ulls dels conills per la industria de la sanitat i el seu ús també molt qüestionable del tema.  Quins són els interessos dels éssers humans ? Per això és parla de l’orgull d’espècie com el domini dels humans de la resta dels animals del planeta per dominar i controlar. Però intentem ara  pensar quines preguntes hauriem de fer a un defensor taurí i les podem posar en una llista  i intentem fer el mateix amb un detractor taurí . Una vegada intenta posicionar-te en una o altre postura i  iniciem un debat a classe per defensar una o altre postura.  Aquí tens algunes webs d’informació:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3759287/pp-provara-dinvalidar-madrid-decisio-parlament-corregudes-bous.html

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/174364

http://www.vilaweb.tv/?video=6291

http://eldefensordelosanimales.blogspot.com/

http://www.youtube.com/v/E9ku7pYkF0U&amp;hl=es_ES&amp;fs=1″></param><param

http://www.youtube.com/v/E9ku7pYkF0U&amp;hl=es_ES&amp;fs=1«

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/07/30/espana/1280490206.html

http://www.elpais.com/articulo/espana/Crueldad/identidad/elpepiesp/20100729elpepinac_12/Tes

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s