COMENTAR UN TEXT FILOSÒFIC


20090429010227-savater

Al ciutadà li fa por la seva pròpia llibertat, la varietat d’opcions i la temptació obren davant d’ell els errors que pot cometre i les barbaritats que pot arribar a fer….si vol. Es troba com surant en un tòpic mar de dubtes, sense punts fixos de referència, i ha d’elegir personalment els seus valors i ha de sotmetre a l’esforç d’examinar per ell mateix  el que cal fer, sense que la tradició , els déus o la saviesa dels amos li puguin alleugerir la tasca. Però, sobretot, al ciutadà li fa por la libertat dels altres. El sistema de llibertats es caracterítza perquè mai no pot estar segur del que passarà.La llibertat dels altres la sento com una amenaça perquè m’agradaria que fossin perfectament previsibles , que s’assemblessin obligatòriament a mi i mai poguessin anar contra els meus interessos. Si els altres són lliures , es poden portar bé o malament. No seria millor que s’haguessin de portar bé per nassos ? No és molt arriscat deixar-los en llibertat ?

Política para Amador, Savater Fernando.

Una de les capacitats que la filosofia requereix és la de saber comentar un text. Per entendre el que significa comentar cal pensar en els comentaristes de ràdio, de televisió, de cinema, de futbol o esports, … Un comentarista el que fa és oferir una lectura sobre el que veu, escolta, llegeix, mira, …. i ens ofereix la seva interpretació. Per tant comentar significaria ajudar amb la pròpia mirada a entendre en el suport que sigui – visual, auditiu, tàctil, …- el text sigui en el format de pel·lícula , de text literari, de fets observables, ….

Cal doncs creure que hi ha uns elements bàsics per apropar-se al comentari indispensables que ajudaran a saber mirar millor, escoltar millor, entendre millor. Per això podem parlar de CONTEXT .

1.- El context fa referència als elements externs que giren al voltant del propi text : l’autoria del text, l’època del text, els elements formals del text, el corrent literari o filosòfic, si és un fragment el llibre o font original d’on surt el text.

Així doncs cal abans de tot preparar-se amb una recerca de l’autor :

  • Qui és Fernado Savater ?
  • Quins elements fonamentals o característiques té el seu pensament ?
  • A quina època pertany ?
  • Quina és aquesta obra «politica para Amador» ? Qui és Amador ?

Cal cercar informació bàsica i específica. No es tracta de dir-ho tot cal saber buscar la informació més important per entendre la lectura o el text. El context permet identificar abans de llegir de qui parlem, quin és el seu pensament, com el podem situar en els corrents actuals o del passat , quines idees defensa per veure si son presents en el text que llegirem. El context forma part de l’entorn , dels elements que giren al voltant i que ens situen la lectura però també ens ajuden a entendre millor el que llegirem. Per exemple si és un autor del segle XIX seguremant formarà part dels moviments de lluita entre classes , dels moviments romàntics o neoclàssics,  de l’època industrial on es produeixen les lluites obreres i empresarials, …  Si l’autor és un historiador segurament el text té una mirada diferent que si és filòsof doncs la seva realitat serà molt diferent en funció del que representa i el que ocupa socialment. També si és un pensador que per les seves idees defensi la lluita obrera el text ens pot ajudar a millorar la nostra interpretació.

2.-La segona part consistirà en entrar en el TEXT i fer una primera i una segona lectura pausada. Cal saber llegir atentament indicant les pauses i les entonacions per donar sentit al text per ell mateix. A continuació cercar en el diccionari les paraules que no identifiquem prou com : surant, ……. Seguidament subratllar en el text les seves parts ( estructura bàsica) : identificada en colors diferents que ha de repondre a l’estructura : si és un text argumentatiu, narratiu, descriptiu, … si té una , dues, tres parts, si té una conclusió final … Per això també cal en el text subratllar les frases principals, les que donin més sentit al text per si sol. Identificant subjectes, predicats, verbs.

Una segona part és l’aplicació de tècniques comprensives com els mapes conceptuals, els esquemes o els resums.

EL mapa conceptual serveix per relacionar els conceptes o paraules que identifiquen el text i establir-hi connexions entre aquests.

LLIBERTAT   ———                   CIUTADANIA      ————-                   POR

L’esquema permet en forma d’arbre , fletxes, … identificar les idees clau i les secundàries.  Però per això es requereix un cert grau de saber fer una abstracció entre les paraules escrites i les idees que representen. Per exemple en la primera oraciò , quina idea expressa l’autor ?

1. Nosaltres com a ciutadans tenim por a acceptar la nostra llibertat quan podem escollir.

El resum serà una síntesi de les idees que hem escrit. Com a síntesi cal no reproduir el propi text ( paràfrasi) ni tampoc anar més enllà ( perífrasi). Resumir un text vol dir saber relacionar amb paraules pròpies i sense comentaris personals el text amb poques paraules: les seves idees.

En aquest text l’autor ens parla de l’exigència de saber triar des de la llibertat que se’ns imposa com una amenaça per nosaltres……………….

3.- Per finalitzar ens queda la part del comentari propiament més identificable amb el fet de saber interpretar o comentar. En diem PRETEXT O POSTEXT. Es tracta de fer parlar el text i explicar les seves idees : què ens explica el text ? Com ho explica ? Per què ho explica? Caldrà doncs explicar les paraules o conceptes fonamentals que hi surten.[CONCEPTUALITZAR] Seguidament cal citant el text o les seves idees que s’exposen poden relacionar les mateixes amb el context i el pensament de l’autor . Per exemple :

Savater en aquesta idea primera » la ciutadania té por de responsabilitzar-se de la seva capacitat per prendre decisions lliurement»  ens vol identificar la concepció de la llibertat formal i real. En aquests dos conceptes es veu la diferència entre voler decidir lliurement i poder decidir lliurement . Savater en el seu pensament ens vol defensar una idea sobre l’ús de la llibertat i la seva correlació amb la ciutadania. Una …………………………Per això en la segona idea » ……» ens explica que …..  dins una estructura de dues parts que identifiquen la …………….

En aquesta part ens podem permetre opinar i interpretar lliurement fent-nos preguntes sobre el text mateix com : Realment els altres ens condicionen i ens limiten ? No és més fàcil obeir que decidir ? ……..

Per això hi ha un element bàsic : la pràctica lectora, la pràctica redactora, la pràctica del comentari com element clau per saber en què ens equivoquem. Però el més fàcil és :  Saber expressar les idees ( capacitat de redacció i expressió)  Saber entendre les idees ( capacitat de reflexió i abstracció del text identificant les seves idees ) . Aquestes són necessàries i bàsiques per accedir al comentari de text .

2 respuestas a “COMENTAR UN TEXT FILOSÒFIC

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s