Penseu que l'ús del FACEBOOK garanteix una major llibertat d'expressió ?


departament-041

Introducció

La comunicació avui representa per la seva importància social la clau fonamental per tenir accès al coneixement. Les noves tecnologies amb l’ús de la informàtica han permés avançar ràpidament oferint espais virtuals on hi ha una comunicació fluïda i immediata. El facebook , el twitter han canviat les relacions oferint una xarxa social que s’exten creant vincles comunicatius oberts, plurals, democràtics… Però dins aquestes reds socials es pot garantir la llibertat , la pluralitat democràtica ? Quin és el seu poder social i individual ? Ofereix una millora de la comunicació social ?

Desenvolupament

Facebook, Twitter són programes que permeten establir reds socials vinculant interessos comuns, grups , associacions, …. dins entorns virtuals que permeten una bona comunicació. El seu ús s’ha incrementat en els darrers anys establint actualment un gruix d’usuaris força poderós. Però més enllà de la seva definició aquest mitjà de comunicació virtual que conecta les persones entre si ens pot oferir dubtes i ens pot fer interrogar sobre el seu ús social. Per això ens podriem preguntar per si es pot garantir la llibertat plenament dins la red de navegació ? Actualment els servidors que ens donen les nostres IP es troben controlats per una sèrie de gestors mundials que ofereixen accès a la xarxa dins els distints països del món. La majoria d’aquests són nordamericans amb el que representa pels països asiàtics, africans, llatinoamericans, …. En principi el Facebook permet efectivament connectar persones per compartir idees, experiencies, interessos i aparentement semblaria innocent. Ara bé si entrem en el que deiem dels servidors mundials aquests tipus de programes o xarxes socials plantegen dubtes i poden resultar per les autoritats motiu de control i censura en representar com a societat civil un poder que els estats no ofereixen. Les reds socials permeten doncs conectar la societat civil més enllà de les institucions oferint espais de diàleg, intercanvi, associació, etc i precisament això representa per les autoritats motiu per voler controlar aquests fenòmens socials on la gent , el públic , es comunica amb facilitat tot expressant les seves idees i compartint les mateixes. En aquest sentit la llibertat del facebook es veu clarament amenaçada per la gestió voluntària que les autoritats imposen a actors, actrius, politics, societat en general amb la voluntat de controlar les seves imatges, les seves idees, la difusió en definitiva de tota opinió. En aquest sentit la llibertat en el món de la democràcia aparent sembla una vegada més quedar retallada i controlada per les autoritats.

conclusió

El Facebook , el Twitter han iniciat un polèmica sobre un ús que qüestiona els limits de la comunicació social i això implica que les autoritats estan preocupades per la difusió i propagació d’idees, opinions. En el fons doncs tornem a trobar que la llibertat de la ciutadania es troba novament amençada pels poderosos sistemes de l’estat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s