Ara la segona proposta derivada de l’anàlisi intenta donar forma a un concepte que hem treballat. Una vegada recollida la informació sobre què és la felicitat a través dels distints autors i fonts d’informació es tracta de definir el concepte.
Conceptualitzar doncs és definir tot establint les possibles relacions que tenim amb les idees. Per això cal saber :
1. Segons [font : CAP Filosofia ICE-UAB] les tres capacitats filosòfiques base són:
Conceptualitzar : Que vol dir establir relacions significatives entre una noció i altres conceptes. Això implica doncs establir notes característiques d’una noció:
tot :
- distinguint sentits diferents
- examinant l’etimologia
- explorant el camp lexical per semblança o contrast
- fer un mapa conceptual per relacionar el concepte amb altres de manera problemàtica.
- examinar els camps semàntics d’una noció real : felicitat (moral, religiosa, antropológica, històrica, artística,
- Definir extensivament i comprensivament un concepte.
- Fer servir imatges per exemple felicitat: rostre feliç, paissatge plaent, parelles gaudint de sí mateixes, ….
En l’obra de Gilles Deleuze i Felix Guattari «¿Qué es la filosofia? ens parla que els conceptes necessiten de personatges conceptuals que ajudin a definir. Per això els autors acaben indicant que la filosofia és l’art de formar, de poder inventar, de fabricar conceptes. Què és la felicitat ? En aquest sentit tal com hem vist en el llibre de filosofia de la professora Irene de Puig conceptualitzar és aclarir els significats dels conceptes que usem per explicar certs fets o situacions.
En aquest sentit i tot concretant la proposta :
1.1 volem que donis la teva pròpia definició del concepte felicitat. O sigui, què és per a tu la felicitat? Si defineixes aquesta paraula com ….. hauries doncs a continuació d’especificar les característiques que atribueixes a la paraula.
Recorda que la etimologia de la paraula o concepte pot servir per ajudar a atribuir un significat al terme. També cal dir les fonts d’informació utilitzades i es valora la construcció del concepte , o sigui, que sigui una idea que tu et creus i la pots afirmar plenament. No es tracta de reproduir frases o significats d’altres autors que no ens creiem o no entenem.
Recomanacions per seguir treballant el tema :
article de la contra de La Vanguardia sobre «A más jefes, menos felicidad» d’Eduard Punset.
article de Federico Javaloy al periodico del 28 de desmbre de 2007 , catedràtic de psicologia social amb el títol » com ensenyar la felicitat» .
article de Enrique Vila Matas sobre la felicitat al diari «El pais«