Mirades …i observacions .


Resulta el mateix veure que mirar ? he vist el Barça jugar a la lliga !!!  has mirat aquesta noia que portava faldilla vermella ?  Veure és un verb que l’utilitzem sovint. Veiem espectacles, veiem paisatges, veiem països, … Però mirem la televisió o veiem la televisió? Aparentement sembla el mateix. Si busquem en el diccionari trobem que mirar vol dir dirigir o fixar la vista sobre algú o alguna cosa amb atenció de veure-ho  bé, o sigui, pensar i considerar una cosa abans de fer-la [font diccionari avui ] . Per tant no serà el mateix mirar la tele que veure la tele potser? Si busquem el significat de veure ens el defineix com percebre una cosa a través del sentit de la vista,o sigui, adonar-se d’una cosa amb qualsevol sentit o amb la intel·ligència [font diccionari avui]. Per això podem entendre que la mirada sempre és sempre sobre un punt fix, sobre una cosa o persona en concret i per tant quan mirem en el fons personalitzem. Mirem d’alguna manera amb els ulls però acompanyat del cap que ens ajuda a entendre a pensar el que estem veient.

Molt diferent és veure que serveix per tenir una aproximació general i menys personalitzada de la persona o l’objecte. El veure té un paper més pasiu a diferència del mirar que és més actiu. Per això si que podem veure la televisió si no sabem el que estem mirant , o ens pot pasar desapercebut i també podem mirar la tele quan busquem en el programa o la pel·lícula una font de coneixement o informació que ens genera interés.

Si continuem amb els verbs observar i contemplar trobem alguna cosa similar. En primer lloc observar vol dir mirar detingudament amb atenció o examinar-ho amb atenció, perquè ens adonem del que veiem [font diccionari avui] I en canvi contemplar significa mirar amb atenció o deteniment una cosa [font diccionari vox ]. Semblen que son similars perquè els dos es refereixen a la mirada atenta sobre una persona o bé objecte. Però si anem a l’arrel de les paraules contemplar

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s