John Stuart Mill (1806-1873)


utilitarismemill.doc

jsm1.jpg

El nostre autor i els recursos

mill_llibertat.pdf

http://www.alcoberro.info/V1/utilitarisme.htm

john_stuart_mill.doc

Consideracions per resoldre un bon examen de filosofia : consells i ajuda

Etapa prèvia 

La filosofia no hauria de ser cap matèria que es memoritzi únicament perquè aleshores l’alumne/a no sabrà mai relacionar els textos amb el pensament. Per això estudiar filosofia vol dir entendre el pensament i les idees de l’autor : per què diu el que diu i com ho diu. Mai podem respondre un text si no hem entès el pensament de l’autor. Cal doncs realitzar l’acció d’estudiar aprenent i reflexionant el que s’exposa en el pensament de l’autor ( per això ens cal ajudar-nos dels altres per donar llum al que pensem i creiem sobre l’autor) . En segon lloc cal pensar que la filosofia està renyida amb la presa i amb la immediatesa. Per fer un bon examen cal temps , tot el temps necessari , i una bona organització del mateix. Resulta bàsic observar on l’alumne/a es juga més punts i defensar aquesta resposta amb empeny i ganes. Un bon alumne medita, pensa, reflexiona i més tard respon. Es important saber expressar les idees i això requereix escriure i reescriure tantes vegades com sigui necessari. Moltes respostes no s’entenen perquè no han estat repassades per l’alumne. Cal seguir les indicacions que s’han comentat a classe amb la resposta darrera per donar una argumentació sòlida i justificada.

1.- Exposar les idees principals del text significa no repetir el text mateix ni afegir idees que el text no explica. Per això cal saber entendre el que s’exposa en el text , o sigui, quines són les idees que defensa l’autor. Recomanem per saber diferenciar les idees principals de les secundàries fer-se un esquema o mapa de conceptes per saber connectar les idees tot indicant la seva relació. Convé llegir tantes vegades el text com sigui necessari , subratllant els conceptes propis de l’autor. Esta bé sempre indicar la font textual i l’autor breument.

2.- La segona pregunta requereix una resposta clara, precisa, concreta que indiqui i respongui al que es demana. Permet utilitzar el text com a resposta i afegir el concepte bàsic que l’autor defensa.

3.- En la pregunta de relacionar text i autor cal saber utilitzar el propi text per defensar l’autor del text , o sigui, podem anar citant les frases que pensem serveixen per exemplificar les idees de l’autor i a continuació indicar com les relacionem amb el seu pensament. Cal en aquest apartat situar el context de l’autor amb un retall biogràfic i filosòfic de l’època però sense que això signifiqui que només es realitzi això. La relació text-context-pretext resulta clau en aquesta pregunta que cal defensar utilitzant el mapa o esquema de la pregunta primera i introduir poc a poc el pensament adient -no aquell que sabem de l’autor- i necessari per donar comprensió de l’autor.

4.- La pregunta sobre comparar conceptes a partir d’autors requereix saber vincular pensaments i defensar els mateixos sense marxar del concepte que es pregunta.

5.- La darrera pregunta implica defensar donant arguments

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s