EL MÓN DE SOFIA : HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA


[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/pfKJL4YeZC8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

 

IES Josep Puig i Cadafalch

c/ sant josep de calasanç 14

Mataró -08303

Societat Catalana de Filosofia

c/ diàspora 23

Barcelona 08015

 

 

 

Benvolgut/da alumnat del Puig i Cadafalch,

 

 

El nostre centre d’estudis dins la societat catalana de Filosofia està realitzant una petita investigació per saber quina és la vostra opinió sobre temes que us poden interessar. Fa uns dies ens vàrem posar en contacte amb el vostre professor de filosofia per fer arribar aquesta proposta que us presentem.

Saber qui va ser Plató no resulta fàcil quan son tants els segles que us separen. Ara esteu a classe de filosofia aprenen com en els seus diàlegs Plató defensava coses tant curioses com “ la immortalitat de l’ànima” i això us sona segurament a “contes fantàstics”. En el diàleg-teatralitzat que esteu llegint a classe heu descobert com les coses que s’expliquen podien tenir lloc dins una presó , o al carrer. Fedó explica a aquells que no van poder assistir a la mort de Sòcrates quines van ser les darreres hores de la mort d’un home condemnat per una ciutat com Atenes. Us heu parat a pensar mai quines són les vostres converses favorites quan esteu al carrer ? I mirant la televisió? O bé quan esteu a la discoteca el cap de setmana? De què parleu ? Doncs això que tots i totes esteu fent dia rera dia són diàlegs entre vosaltres a l’estil de Plató. Potser en les vostres converses parleu de temes com el futbol , l’amor, els estudis, les diversions, l’amistat, Com són les vostres respostes sobre aquests temes ?

Si busques dins la novel·la del Món de Sofia trobaràs la referència de Sofia a Plató.

 

 

Com he dit abans, Plató creia que la realitat està dividida en dues parts.

Una part és el món dels sentits, del qual només podem tenir un coneixement incomplet o aproximat usant els nostres cinc sentits. En aquest món sensible , <tot flueix> i res és permanent. Rés és. Només hi ha coses que van i vénen.

L’altra part és el món de les idees , que podem conèixer d’una manera veritable a través de la nostra raó. Aquest món de les idees no es pot percebre amb els sentits, i les idees ( o formes) són eternes i immutables.

Segons Plató , l’home és una criatura dual. Tenim un cos que <flueix> , que està indissolublement lligat al món sensible, i amb el mateix destí que qualsevol altra cosa d’aquest món ( com una bombolla de sabó, per exemple) .Tots els nostres sentits estan lligats al nostre cos i , per tant, no hi podem confiar. Però també tenim una ànima immortal , que és el regne de la raó. Com que no és física, l’ànima pot veure el món de les idees.

Però això no és tot, NO ÉS TOT !

Plató també creia que l’ànima existeix abans d’entrar dins d’un cos (estava a la part de dalt de l’armari , amb els altres motlles) . Però quan l’ànima es desperta dins un cos humà, oblida totes les idees perfectes.Llavors comença a passar alguna cosa , descobreix les diferents formes del món natural, un record remot commou la seva ànima .La visió d’un cavall , encara que sigui imperfecte, és suficient per despertar en l’ànima un pàl·lid record del cavall perfecte, que l’ànima va veure una vegada en el món de les idees. Això fa que l’ànima desitgi tornar al seu món veritable. ..........”

Gaarder, Jostein . El món de Sofia.

 

Com veieu Plató ens diu que parlar des dels sentits resulta fàcil de fer. Comprem , gaudim, mengem, bevem , ....sempre des dels cinc sentits. Però aquest món ens permet aprofundir poc en les coses que ens envolten . Es com si les converses que a vegades teniu no arribin enlloc , ni us facin avançar endavant. Per això en el fragment que us transcrivim de la novel·la del Món de Sofia , Plató ens parla de l’ànima com qui permet accedir a un coneixement més real i autèntic. La raó permet superar l’estadi més superficial i formal de l’aparador dels sentits. Per això la proposta va en la línia de diferenciar les veritables idees de les seves coses aparents. Per exemple , quan parleu de l’amistat entre vosaltres tothom sap que podem fer boniques propostes de què vol dir tenir amics o amigues però a la fi l’amistat mai serà del tot perfecte. No podem dir que tenim una amistat perfecte, ideal . Per això a vegades fins i tot els amics no som el que pensaven i aleshores creiem que hem de continuar buscant aquell amic o amiga de veritat . Plató ens explica això : la vida la podem viure des dels sentits que seran fonts d’informació d’aproximació curta , immediata, distesa, distreta, diferent, múltiple, .... però també la vida la podem entendre des de la raó que ens donarà un coneixement més essencial de les coses, les persones i aprendrem millor que és l’amistat.

Què en penses del que us diem ? Sabeu reconèixer l’amistat a primera vista ? O cal saber més i arribar més profundament a la idea d’amistat ?

 

Espero que aquesta carta us desperti el diàleg i esperem la vostra resposta

societatpsique@gmail.com. El vostre professor ha penjat en el seu bloc la pel·lícula sobre el Món de Sofia que us pot interessar.

 

 

cordials salutacions

 

 

 

 

 

Responsable . J. P . Martínez

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s