Hi ha veritable debat ? : el suïcidi assistit.


Si ens fixem en la notícia apareguda en el diari digital de Catalunya que ens parla del  suïcidi assistit com una práctica que els mitjans de comunicació ens la porten a debat podem observar primerament el seu titular : NO SOM DEFENSORS A ULTRANÇA DE LA MORT, EL PRIMER QUE FEM ÉS TRACTAR DE REHABILITAR LA VIDA DE QUI ENS DEMANA AJUT. Un titular com aquest clarament contrasta amb la mateixa notícia que apareix al diari Avui  on el titular remarca : SISTACH ALERTA QUE L’EUTANASIA DESHUMANITZA. D’altra banda el diari El pais remarca en titular » EL GOBIERNO PLANEA REGULAR EL SUICIDIO ASISTIDO ESTA LEGISLATURA». Si encara ens trobem amb el titular del diari ABC que remarca «LOS MÉDICOS CREEN INNECESARIA LA NUEVA LEY DE MUERTE DIGNA» , a quina idea sobre el tema podrem arribar ?

El suïcidi assistit per primera vegada es planteja al nostre país com una possibilitat legal de morir dignament. Fa temps tothom recorda la pel·lícula que va ser un èxit de cartellera  «Mar adentro» del director de cinema Alejandro Amenabar i que va ser motiu de fortes crítiques pel poder eclesiàstic i els sectors més tradicionalistes de l’Estat.

Entenem per suïcidi la práctica voluntària de treures la vida un mateix com a conseqüència de renunciar-hi . L’ésser humà des dels antics grecs -els estoics per exemple- ja havien acceptat el suïcidi com una forma de donar fi a l’existència. El debat per tant no resulta nou però si podem dir que agafa una idea interessant : l’assistència al fet de suïcidar-se,  o sigui, l’acompanyament legal a la mort. Què en pensa la societat ? Què en pensem nosaltres ?

En els quatre diaris la informació que es tracta sembla plantejar el mateix problema de forma molt diversa i fins i tot podríem dir contradictòria. Un diari com l’ABC presenta la noticia dins un escenari general del col·lectiu mèdic amb una postura contundent i rígida. Es parla de tots els metges donen la llei de la mort digne com a innecessària. La notícia amb data del 26 de setembre sembla presentar el conflicte com innexistent doncs les lleis ja existeixen per legislar casos com el de la mort digne. Si bé agafem ara la mateixa noticia en el diari digital de Catalunya  amb les declaracions del president de l’associació pel dret a morir dignament  sembla que ja accentua que el conflicte es troba pler de condicionaments de tipus ideològic, moral i ètic. També remarca la realitat legal que a la resta d’Europa sembla existir sobre aquesta qüestió. En aquest cas darrera la noticia hi ha una persona concreta amb noms i cognoms que  parla sobre el tema. També en aquesta línia trobem la noticia difosa pel diari AVUI on el cardenal arquebisbe de Barcelona parla i opina sobre el problema. En aquest diari la noticia «convida a metges i polítics» per part del cardenal a no promocionar accions que van contra la vida. Ell mateix afegeix que aquesta pràctica «deshumanitza».

Però quin és el debat respecte a la legalització o no del suïcidi assistit ? Els quatre diaris semblen presentar coneixements del tema amb opinions molt diverses i contràries en certs casos. On trobem l’accent en cada diari ?¨Si ens fixem en els titulars i en el contingut de les noticies què podem treure de conclusions ? Resulta un problema de crear una nova llei exclussivament com apunten alguns diaris? El problema és ideològic i polític com semblen remarcar altres ? Hi ha una forta oposició del sector médic a aquesta proposta de llei ?

El problema doncs és si cal tenir lleis que regulin una pràctica que és la voluntat del pacient a decidir lliurement sobre el seu propi cos. Hi ha una llei del 1986 que efectivament regula que un pacient voluntàriament pot decidir si vol rebre o no tractament mèdic. Però la regulació per llei de poder decidir sobre el propi cos és una moda actualment, una decisió política europea…?

Si reflexionem sobre una noticia sobre aquesta noticia què penso de les formes de tractar la informació actualement ?  Quin és el paper del mitjans de comunicació en difondre noticies com aquestes ?  Hi ha alguna possibilitat d’arribar al rerefons de la noticia? Podem creure en la veritat periodística?

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s